Amb la producció de l'òpera del alemany Christoph Willibald von Glück (1714-1787) que es va estrena al XXV festival de Peralada ahir, el grup teatral català La Fura dels Baus i els 38 músics que formant el grup Britànic BandArt han presentat una innovadora interpretació de Orfeo i Euridice.
El trama de la opera de Glück es molt simple, amb només tres personatges principals i poca acció, però emulant l'esperit de Glück qui va amb aquesta obra inicia una reforma operística, la incorporació dels músics en l'espectacle significa una innovació monumental per el genere operístic.
La veritat es que la opera en si em va aborri una mica, i encara que la mezzosoprano Anita Rachvelishvili fent de orfeu convertís l'opera en una historia lesbiana que ha servit com punt de controvèrsia entre els crítics, el que em va causar més admiració va ser la incorporació dels músics en la obra. No només es que tocaven asseguts per l'escenari si no que se incorporaven a l'obra i ballaven i prenien vida de personatge pròpia envoltant a l'orfeo o amenaçant als dimonis.
El grup BandArt és un grup britànic conegut per toca sense director i de peu, el candidat perfecte per fer que els músics sortint del fossat i s’incorporin a la obra. Inclús un dels directors de la Fura dels baus, Carlos Paradissa va dir: "Com Glück que amb aquest opera fa 250 anys va obrir les portes a una reforma del genere, sento que estic obrin una nova via fent que l'orquestra abandoni el fossat per integrar-se a l'escena".